Bestaande 2 Onder 1 kapwoning met garage kreeg een nieuwe kelderberging en uitbouw

De bestaande woning was een 2 onder 1 kap woning met aangebouwde garage en een hele grote zij- en ondiepe achtertuin. De beide tuinen hebben een zeer groot hoogte verschil. In de achtertuin is een sloot waarvan het waterniveau 4.50 meter lager ligt dan het vloerniveau van de woning.

Het plan van de opdrachtgever was:

Met deze opdracht gingen we aan de slag.

 


Enkele foto's van de bestaande situatie

De bestaande situatie met garage en grote zijtuin die nu niet gebruikt wordt.


De nieuwe situatie met uitbouw en kelder als berging

In de nieuwe situatie hebben we gekozen voor een nieuwe uitbouw ten koste van de bestaande garage. Naast de nieuwe uitbouw komt een kelder die met zijn dak, het terras van de uitbouw vormt.

In de gehele vormgeving zit een mooi hoogte verloop waardoor de woning een rijk aanzien heeft gekregen.

Omdat de kelderberging direct tegen de uitbouw is gebouwd heeft dit weinig invloed gehad op de overgebleven oppervlakte van de zijtuin. 

Eerdere plannen van de opdrachtgever waren een vrijstaande berging. Er was weinig overgebleven van de nu mooi ingerichte zijtuin.   


Uitleg over de werkwijze van uitbouw en kelder

Het bestaande huis is met zijn fundering direct op het zand gebouwd. Toch was de oude garage wat gaan verzakken en afglijden ten opzichte van de woning. Door dit verzakken en afglijden was er lichte scheurvorming in de garage en de woning ontstaan.

Om deze problemen in de toekomst te voorkomen hebben we gekozen voor korte stalen buispalen als fundering van zowel de kelder als de uitbouw

Na het heiwerk en de aangebrachte fundering voor de kelder is de grond afgegraven om de prefab-kelder met een grote bouwkraan te kunnen plaatsen. De grondslag direct grenzend aan het huis is tijdens de bouw van de kelder blijven liggen om het huis niet te ondermijnen. Na de plaatsing van de kelder is de grond tussen kelder en huis afgegraven om de fundering van de uitbouw te bouwen.

Vervolgens zijn kelder en uitbouw tegelijk afgebouwd. Vervolgens is de binnen verbouwing opgepakt.

Om grote onkosten aan het plaatsen van een damwand te voorkomen hebben we er voor gekozen om de kelder zo ver mogelijk van het bestaande huis te bouwen. Als kelder hebben we gebruik gemaakt van een kant en klaar model met een los dak.


Enkele foto's van het interieur

Enkele foto's van het interieur laten goed zien hoe er via de keuken een goede doorloop naar de nieuwe uitbouw is ontstaan. Via de nieuwe uitbouw is direct kontakt met de zijtuin ontstaan.


Nieuw tuinplan

Tijdens de besprekingen van de verbouwing werd het de opdrachtgever duidelijk dat het belangrijk was een nieuwe tuin aan te leggen.

ABIC de BouwAdviesCoach